foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

www.optirex.hu

Látószög a nagyvilágra!

Érdekes dolgokat hozhat napjainkban az üzembentartói szerződések jogi lehetőségei. Fontos lenne tudni, hogy amennyiben a tulajdonos, és az üzembentartó nem ugyan az a személy úgy kit milyen jog illet meg, illetve kit milyen kötelezettség terhel. Érdemes lenne ilyen esetekben azt is tudni, hogy vajon az üzembentartótól is el lehet venni a gépjárművet?

 

2008. év elején került bevezetésre a gépjármú üzembentartói jog szabályozására irányuló törvény. Eszerint az üzembentartói jog is vagyon értékű jognak minősül. A közúti közlekedésről szóló törvény pedig szabályozza az üzembentartói jog meghatározását, mely kimondja, hogy a gépjármű üzembentartója a tulajdonos, illetve akit a tulajdonos jogszerű szerződés vagy igazolt jogcím alapján a nyilvántartásba bejegyeztek. Így azt lehet mondani összegezve a fentieket, hogy az üzembentartó amennyiben nem egyezik a tulajdonossal és az üzembentartói jogot nem ellenérték fejében szerezte úgy nem rendelkezik a tulajdonosi jogokkal, így nem vehető el tőle az autó. Természetesen vannak esetek, mint például az ellenértékkel megszerzett üzembentartói jog (például hiteles autók), ahol gyakorolhatják azt a jogukat, mely alapján elveszik az autót.

Nagyon fontos, hogy az üzembentartói bejegyzést mindig időben az okmányirodai szabályozásoknak megfelelően végezze el. Amennyiben ezeknek nem tesz eleget, vagy nem időben jegyezteti be úgy bírságra is számíthat. Fontos, hogy az üzembentartói jog bejegyzéséhez minden esetben csatolja az okmányiroda által előírt összes dokumentumot, mert ellenkező esetben a bejegyzés iránti kérelmet el fogják utasítani.