foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

www.optirex.hu

Látószög a nagyvilágra!


Magyarországon májusban nem egészen 4300 cég szűnt meg, számottevően kevesebb, mint áprilisban. Még sincs ok nagy örömre, nem biztos, hogy trendfordulóról beszélhetünk. "Azt vetítik előre a közelmúltban indult eljárások, hogy egész évben magas megszűnési rátával számolhatunk" - mondja Tóth Tamás, az adatokat közlő Opten ügyvezető igazgatója.


Trendfordulóról még nem lehet beszélni - A magyar gazdaságban 4245 cég szűnt meg májusban. Négyezernél is több társaság megszűnt idén eddig minden hónapban, a májusi szám viszont csaknem négyszázzal kisebb, mint az áprilisi. "Korai lenne trendfordulóról beszélni, mivel 2014-ben nagyot ugrott azoknak az eljárásoknak a száma, melyek idén akár cégtörléssel is végződhetnek" - mondja Tóth Tamás, az Opten igazgatója. A cégbíróság adatai szerint 2013-ban összesen 39 500 felszámolás, végelszámolás illetve kényszertörlés elindítását, tavaly viszont már 57 ezer feltehetőleg cégtörléshez vezető eljárás indult el, főleg azért, mivel 15 100-ról 31 500-ra nőtt a kényszertörlések száma.

Vannak bizakodásra utaló jelek - Mindezek függvényében az Opten szakértői azt várják, hogy idén a megszűnések száma ismét rekordot dönt, ugyanakkor a cégvilágban látnak olyan folyamatokat a, amelyek bizakodásra adhatnak okot. "Ilyen mindenekelőtt a frissen indult felszámolások tavaly szeptember óta tartó csökkenő trendje" - mondja Tóth Tamás. A cégbíróság 2014-ben - az egy évvel korábbinál - 29 százalékkal több induló felszámolást tett közzé, ám elleplezi az adat a tényt, hogy a felszámolások száma az utolsó negyedévben masszívan csökkent, és a tendencia idén hónapról hónapra folytatódott. "Tavaly éves átlagban a cégbíróság havonta 1453 új felszámolást tett közzé, idén viszont már csak 930-at. Folyamatos csökkenést mutat az éven belüli lefutás is: májusban már csak 737 új eljárást regisztráltunk" - mondja az Opten igazgatója. A szakértő szerint ez azt jelenti, hogy egyre kevesebb cég hagy hátra működő vállalkozásokat is sújtó adósságokat megszűnésekor.

Az adatot nem kell túlreagálni - A léha cégalapítási kedv miatt gyorsul a működő társaságok számának csökkenése. "Idén az első öt hónapban 21 ezer céget töröltek a hatóságok, ezzel szemben csak 10 500 újat jegyeztek be. Az ország gazdasága így 10 ezer gazdasági társasággal karcsúbb lett, mint fél éve" - mondja Tóth Tamás, aki szerint a magyar cégekre mindenképpen ráfér a konszolidáció. Az Opten cégfluktuációs indexe az adott időszakban törölt illetve alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez. Az index májusi értéke 12,36 százalék volt. Megyei szinten pedig a májusi Opten - CFI Tolna, Bács-Kiskun és Vas megyében vette fel a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Fejér illetve Nógrád produkálta.