foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

www.optirex.hu

Látószög a nagyvilágra!

Az elmúlt harminc évben Kína különlegesen nagy fejlődésen ment keresztül, a GDP növekedési üteme meghaladta az éves átlagos 10 százalékot, ezzel pedig az ország a világ első számú gyártójává és exportőrévé lépett elő, ugyanakkor a fogyasztói piac tekintetében is előkelő helyet foglal el. Ez a nagy arányú fejlődés nagyon kedvező a biztosítási- és brókercégeknek, bár némi kockázatot is hordoz magában, mivel az egypártrendszerben működő országok esetében igen magas a politikai és gazdasági rizikó is. Azonban nem lehet nem észrevenni a kínai társadalmi és gazdasági fellendülés mellett a biztosítási szolgáltatások iránti egyre növekvő érdeklődést. A legkedvezőbb alap, mely a biztosítási szektor felé fordítja az ügyfeleket az ultramodern technikák és technológiák állandó fejlődése, mely utolérhetetlen lehetőséget kínál a biztosító társaságoknak. Azért is lehetséges a hatalmas fejlődés a kínai biztosítási piacon, mert az ország az infrastruktúra fejlődése terén is hatalmas változásokon ment és megy keresztül, mivel igen nagy arányú átvándorlás zajlik vidékről a nagyvárosokba. A tervek szerint 2030-ban a városban élők aránya a jelenlegi 50 százalékhoz képest meg fogja haladni a nyolcvan százalékot. A városiasodás nyomán kiszélesedhetnek az egyénre kötött biztosítások és viszontbiztosítások, valamint e mellett a katasztrófa elleni biztosítások is.


Az országban jelenleg nagyon alacsony a katasztrófaveszélyes területeken kötött biztosítások száma, mindössze öt százaléka volt fedezett a nemrégiben természeti katasztrófa okozta károk biztosítással fedezett része. A népesség elöregedése nem csak a fejlett országokban számít komoly demográfiai fenyegetettségnek, és bár a fejlődő országok esetében ez társadalmi és gazdasági szempontból növekedést eredményezhet, mégis ismertek ennek kedvezőtlen hatásai is. A számítások szerint 2051-ben a 60 év felettiek száma 130 millióra fog emelkedni, ez az egész lakosság 34 százaléka, nagyon nagy szám. Ez a demográfiai átalakulás azt fogja eredményezni, hogy óriási mértékben nőhet a nyugdíjtermékek iránti kereslet Kínában. A mostani kínai szociális ellátás nem lesz alkalmas ennek az átalakulásnak a követésére, az állami nyugdíjrendszer nem fogja elbírni a növekvő megélhetési költségek fedezését, az önkéntes nyugdíjpénztárak pedig ma még csak kialakulóban vannak.

Azért is jósolható meg a hatalmas fejlődés a kínai biztosítási piacon, mert az ipar nagy arányú fejlődésével a vállalati biztosítások iránt is meg fog növekedni az igény. Annál is inkább, mivel ez közvetlen következménye a gazdasági fellendülésnek, és az egyes iparágaknak nyújtott állami támogatásoknak. Ilyen nagy tempóban fejlődő ágazat Kínában a légi ipar, a logisztika, az  autóalkatrész gyártás, az energiaipar, valamint egyes pénzügyi ágazatok. Ezen ágazatok növekedése igen jó táptalaj a biztosítási szolgáltatások fejlesztésére, az ágazat növekedésére. Ki kell még emelni az ingatlanpiac előretörését, mely stabil része a gazdasági fejlődésnek, ezzel együtt pedig párhuzamosan növekszik a kínai cégek kockázatkezelés iránti érdeklődése. A gépjármű biztosítási piac Kínában az egész ágazat 70 százalékát teszi ki. Egyelőre a nem helyi biztosítók ebben igen csekély arányban vesznek részt, de Kína jelezte, hogy ezen a közeljövőben változtatni kíván és meg fogja nyitni helyi biztosítási piacát a külföldi biztosítótársaságok számára is. A tervezet igen kedvezően befolyásolhatja a külföldi brókercégek és biztosítók távlati lehetőségeit. Azt azonban tudni kell, annak ellenére, hogy számtalan külföldi vállalat lát nagy lehetőségeket Kínában, de ez ugyanakkor sok kockázattal járhat és nem könnyű a kínai piacra bejutni. Igen körülményes és hosszadalmas Kínában biztosítási- vagy brókercéget alapítani, előfordulhat, hogy több évig is elhúzódhat, hiszen be kell indítani egy irodát, le kell kötni és be kell tanítani a személyzetet, ezen kívül folyamatos ellenőrzésekre kell számítani.

A hatalmas fejlődés a kínai biztosítási piacon minden bizonnyal be fog következni, de a biztosítási piacon való szereplésnek és megjelenésnek van nem kevés politikai kockázata is. Pillanatnyilag ugyan Kína politikai stabilitása megbízható, de a kockázatokra ezen a téren állandóan számítani kell. Egy kommunista országban csak elvétve fordulnak elő zavargások, ezek is elsősorban munkaügyi, környezetvédelmi okokból fordulhatnak elő. De Kína sem kivétel az utóbbi időkben például csoportos tiltakozások tekintetében, hiszen a gazdasági világválság hatása nem kerülte el ezt az országot sem. Nagy szakadás keletkezett a vidéki és nagyvárosi lakosok jövedelmei között, ez pedig megnöveli a politikai kockázatot. Nem szabad megfeledkezni a bűnügyi kockázatokról sem, bár ez ebben az országban sokkal inkább elhanyagolható, mint más fejlődő országban. Érdekes – a modernizációval járó – tény azonban az, hogy Kínában a rohamos technikai, technológiai fejlődés következtében a szellemi tulajdon elleni bűncselekmények a jellemzők, ezt kíséri az ipari kémkedés és ezek a kockázatok igen nagy jelentőségűek. A jelenségek párosulnak a növekvő korrupció megjelenésével, hiszen tényadat, hogy a korrupciós index alapján Kína 182 országból a 75. helyen áll, ez pedig a külföldi cégek számára igen nagy gondokat okozhat.